Lekváros bukta
4 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
10 dkg margarin
1 evők. olaj
Liszt
Lekvár
A tejben az élesztőt felfutatjuk, hozzáadjuk a cukrot, olajat az olvasztott vajat, sót, a tojás sárgáját és annyi liszttel keverjük össze, hogy a kezünkről leváljon.
Én mindig fakanállal keverem a tésztát, és amikor leválik, a fakanálról meglisztezem a tetejét és fél órát kelesztem.
Amikor megkelt a tészta 4-5 kiscipóra szedjük, kerekre kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk és a végébe lekvárt teszünk. Felhajtjuk úgy, ahol a lekvár van a két kis szélét ráhajtjuk és feltekerjük, így nem folyik ki a lekvár.
Megkenjük a tojás fehérjével és előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
|