Mi minden évbe csak házi füstölt sonkát vásárolunk.
Mivel lehet már előre elkészített házi füstölt kötözött sonkát is kapni azt csak megfőzzük puhára, közbe a sonka lébe megfőzzük a tojásokat és lehet tálalni.
Házilag készített kötözött sonka
Amikor csak füstölt sonkát vásárolunk és házilag akarunk, kötözött sonkát készíteni belőle először azt megfőzzük puhára , és a csontról leszedjük.
Konyharuhát kiterítünk, és a sonkát összevágva nagyobb darabokra ráhelyezzük, így magunk döntjük el hogy a zsíros részeket beletesszük e.
Szépen megformázzuk a kunyharuhába, „kötözött sonka alakúra „ és jól átkötjük kötöző madzaggal. Beletesszük egy kis tepsibe vagy jénaiba teszünk rá rajztáblát és lepréseljük. A felesleges zsírt kinyomja magából.
1 nap után levágjuk a madzagot, levesszük a konyharuhát és szépen szelhetjük.
Én tavaly a sonka készítésekor a bőrét közé tekertem, de az idén csak a húst, mert nem mindenki szereti a zsíros sonkát .A zsírosát kívülre tettem, így tekertem össze. Amikor kész a zsíros része leválik róla és nem esik szét a sonka.