A tejet langyosra melegítem és belemorzsolom az élesztőt. Hozzáadom a 2 tojás sárgáját, a cukrot, a sót az olajat és annyi lisztet hogy a fakanálról szépen leváljon. Letakarom, és 30 percig kelesztem.
Az élesztőt nem szoktam felfuttatni így is szépen megkel a tészta, ha a tej langyos.
Nem kézzel, hanem fakanállal keverem ki a tésztát pár perc és még is szép szalagos lesz amikor kisütöm.
Amikor megkelt a tészta kiborítom, kézzel szépen eligazítom 1 ujjnyi vastagságúra és nagy szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom.
Sütés:
Lábosba jó 2 ujjnyi olajat vagy zsírt öntök és felmelegítem.
A forró olajba a kiszaggatott tésztát beleteszem úgy, hogy a közepébe az ujjamat-picit belenyomom és azt az oldalát helyezem bele. Fedőt ráteszem. Amikor nem hallom, hogy az olaj pattog, leveszem a fedőt és megfordítom a fánkot villával, hogy a másik fele is megsüljön.
Szia Nővérkém!
Én 1 evk olaj helyett 5 dkg olvasztott vajat szoktam használni.Nagyon fincsi fánk recept.Ajánlom mindenkinek!