Lekvárt sokféle gyümölcsből lehet készíteni. Én a menetét szeretném megosztani veletek, ami nekem bevált és nagyon finom.
A leszedett gyümölcsöket megmossuk, ha kell, kimagozzuk. Egy edénybe összenyomkodjuk.
Ha nem szeretjük a darabos lekvárokat, akkor le is lehet darálni.
Feltesszük főni lassú tűzön. 2-3 óra hosszáig főzzük, még besűrűsödik. Mikor kész pici szalicilt, rakunk bele, ahogy a tasakra van írva és összekeverjük.
Belemerjük üvegekbe, nem tesszük rá a tetejét, és tepsibe tesszük, vizet öntünk alá és behelyezzük az előmelegített sütőben, hogy a lekvár teteje beszáradjon. A víz felforr és lezárjuk sütőt és hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt lezárjuk és elrakjuk télire.
Ha nagyon savanyúnak érezzük a gyümölcsöt, akkor az összenyomkodás után lecukrozzuk és 1 napot állni hagyjuk.
Nagyszüleim üstbe főzték azok voltak ám az igazi lekvárok!