Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 csirkemell
kb. 1 kg-os karfiol
1 tasakos gyors rizs vagy 1 dl rizs
kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerzd fokhagyma
só, bors,majoranna
olaj
10 dkg trappista sajt
Besamellhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
só, bors, szerecsendió
Tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa.
A karfiolt rózsáira szedem, majd sós vízben félpuhára főzöm. Mikor megfőtt leszűröm.
A tasakos rizst a dobozán leírtak szerint megfőzöm, de 5 perccel hamarabb kiveszem a vízből. Ha rizst főzök akkor először vizet forralok, majd teszek bele pici sót és olajat és mikor forr akkor teszem bele a rizst, de ezt is roppanósra főzöm.
A csirkemellet csíkokra vágom. A vöröshagymát kockára vágva kevés olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a csirkemellet. Fűszerezem sóval, borssal, majorannával és a zúzott fokhagymát is hozzáadom. Az egészet néhány perc alatt összefőzöm. Nem kell sütni, hogy jó szaftos legyen. Amikor kész a csirkemell hozzáadom a rizst és összeforgatom a kettőt, de már nem főzöm.
A besamellhez a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük tejjel, fűszerezzük és állandó kevergetés mellet sűrűre főzzük.
A jénait kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beletesszük a húsos keveréket, majd szorosan rápakoljuk a karfiolt végül az egészet nyakon öntjük a besamellel. Tetejére sajtot reszelünk. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb.25 percig sütjük.Piros legyen a sajt a tetején.
Jó étvágyat!
|