Szeretném veletek megosztani a dzsem elkészítésének a menetét, ahogy én készítem.
Bármilyen gyümölcs alkalmas egymagába vagy vegyesen. A télvíz idején, ha marad otthon banán, narancs, mandarin, alma stb…. 1-2 db mindegyikből és már inkább frisset ennénk ezeket is vegyesen elkészítem dzsemnek.
A gyümölcsöket megmossuk, ha kell, kimagvazzuk, összenyomkodjuk, vagy daráljuk. Én a darabos gyümölcs dzsemeket szeretem.
Feltesszük főni lassú tűzőn, hozzáadjuk a dzsemfix extrát, és annyi cukorot,amennyi a tasakra van írva. Forrástól számítva 2-3 percig forraljuk, forrón az üvegbe merjük
a dzsemet, rátesszük a kupakját és száraz / dunsztba tesszük/ azaz egy tepsit kibélelek, papírral belehelyezem a lezárt üvegeket és betakarom az egészet, ruhával vagy pokróccal. Másnap kiveszem az üvegeket és a kamra polcra helyezem.
Nagyon sok féle gyümölcsből készítettem minden évbe és több üveggel, de tél végét nem bírja kivárni, mindig elfogy.