Pita görög lepénykenyér recept
Hozzávalók:
40dkg liszt
2dkg élesztő
1,5 csésze langyos víz
2 teáskanál cukor
1ek.étolaj
2 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk,az olajat,sót hozzákeverjük.Fél csésze langyos vízbe rakjuk a cukrot elkeverjük,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk.Ezután a liszthez öntjük az élesztőt,és a maradék vizet is.Jól összedolgozzuk,és szobahőmérsékleten megkelesztjük kb.1 óra.Miután megkelt kb. 10 részre osztjuk,és még 15-20 percig hagyjuk kelni,míg a golyók duplájukra kelnek.(Konyharuhával letakarhatjuk.)Ezután a golyókból kerek lapokat formálunk kb.1cm vastagok legyenek.Mikor bekapcsolom a sütőt akkor már az első 4 lapot kinyújtom,hogy úgy is keljen addig míg be lehet tenni a sütőbe és a többit is így szoktam míg sül a másik addig kinyújtom.Olajjal kikent tepsibe rakjuk a lapokat és az aljuk kerüljön a felülre,tehát megfordítom,és 225 fokra előmelegített sütőben sütjük forró levegő keringetéssel.Alulról a második sinen 4 percig sütjük az egyik oldalát,majd 4 percig a másikat is.Fehérnek,és puhának kell lennie.Kihülés után nylon zacskóba téve le lehet fagyasztani,hetekig eláll,de fagyasztás nélkül is ajánlatos zacskóba tárolni,mert így nem szárad ki.A 4 perc nem törvényszerű.Mi addig szoktuk sütni amíg fel nem hólyagosodik utána megfordítjuk és kb. még 2 percig sütjük a másik oldalát.Egy kicsit bonyolult, de nekünk ez vált be.
Tanács:
A tepsit nem kell lisztezni,mert akkor beleragad!
|