Isteni finom és puha a gombóc, másnapra sem lesz kemény.
Túrógombóc
0,5 kg túró
2 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
2 evőkanál porcukor
4-5 evőkanál búzadara
A tojás sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral, citrom héjával és a csipet sóval csomómentesre kavarjuk. Beletesszük a villával áttört túrót és a búzadarát. Összekeverjük és fél órára hűtő szekrénybe tesszük. Felforraljuk, a vizet teszünk bele pici sót. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk óvatosan a túró masszához. Golyókat formázunk lisztes, vagy vizes kézzel és forró vízbe addig főzzük, még fel nem jön a tetejére. Majd belehempergetjük a zsemlemorzsába. Tejföllel tálaljuk.
Morzsa elkészítése:1 evőkanál olajat felmelegítünk és hozzá adunk 1 bögre zsemlemorzsát, megpirítjuk, amikor kész elzárjuk és 2 evőkanál kristálycukorral ízesítjük.
Nekem a morzsától nagyon ég a gyomrom.
A túrógombócot porcukros darált dióval szoktam készíteni. Mi szeretjük ebben a formában.