Tejfölös rakott lepény
Hozzávalók : 50 dkg liszt
6 dkg vaj vagy margarin
9 dkg cukor
3 db kisebb tojás
2 dl tejföl
7 dkg dió
1,5 kg alma
4 evk. citromlé
1 tasak vaníliáscukor
1 tasak porélesztő
csipetnyi só
3 dl tel
Elkészítés : A lisztet összekeverjük csipetnyi sóval, az élesztőporral és 6 dkg cukorral.A tejet felmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint, majd a liszthez öntjük.A tésztát jól összegyúrjuk és langyos helyen fél órát kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy nagyméretű mély tepsibe nyújtjuk úgy hogy pereme is legyen.Villával megszurkáljuk a tésztát és még 15 percig kelesztjük.Közben a diót durvára összevágjuk. Az almákat meghámozzuk és 8(ha nagyobb almánk van akkor 12) cikkre vágjuk.Citromlével meglocsoljuk és kirakjuk vele a tészta tetejét.A maradék cukorral, a vaniliáscukorral és a tojással kikevert tejfölt az almákra öntjük.Meghintjük a dióval, és előmelegített sütőben 200 fokon(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 25 percig sütjük.
Megj.: Ez az eredeti recept. Én annyit módosítottam rajta hogy a tejfölös masszához adtam fél kávéskanál fahéjat és darált dióval szórtam meg a tetejét. Langyos vízben áztatott mazsolát is lehet bele tenni,de az éppen nem volt itthon.Nem túl édes sütemény ezért ha valaki édesebben szereti tegyen bele több cukrot.
Jó étvágyat!
|