Sakktorta
Anett küldte
Hozzávalók: (16 szelethez):
1 db 26 cm átmérőjű kakaós piskóta, melyet három egyenlő lapra kell felvágni
A krémhez:
2 tasak/12 lap zselatin (20 g)
250 g tehéntúró, 1 dl tej
250 g mascarpone
200 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 citrom, 5 dl tejszín
A díszítéshez :
1 ek. kakaó
sablon tetszés szerint
Elkészítés:
A torta alsó lapját tálra helyezzük.
A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva, egymás után a tetjükre fektetünk és hegyes késsel körbevágunk 4 különböző (20-16-12-8 cm) átmérőjű tányért, végül pedig egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval kivájunk egy korongot, azaz 2*5 db 2 cm széles tésztagyűrűt kapunk.
A krémhez a zselatint beáztatjuk egy dl hideg vízbe. A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tejet és botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként beledolgozzuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom héját és szűrt levét.
A zselatint felolvasztjuk, simára dolgozozzuk a túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk. Amikor a krém dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és nagy méretű habzsákba szedjük.
A kívülról befelé az első, harmadik és ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő árkot vastagon kitöltjük krémmel.
Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közét töltjük ki krémmel.
Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismégeljük, tehát 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, így szeleteléskor kijön a sakktábla forma.
A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát , 12 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tortacsipkét vagy bármilyen tetszés szerint kivágott papírsablont ráhelyezünk a tetjére, kakaóporral meghintjük, majd óvatósan leemeljük róla a papírt, és készen van a tortánk.
Iszonyú finom!
|