Lasagne
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem vagy annak megfelelő nagyságú zeller
2 db gomba
3 db nagy hámozott paradicsom
4 dl paradicsomlé
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
3 szál kakukkfű vagy 3 nagy csipet szárított
3 babérlevél
olaj
Besamel szószhoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
só
bors
szerecsendió
5 dkg trappista sajt
1 evk tejföl
3 db tojás
1 csipet só
1 evk víz
rétesliszt
Tetejére: 15 dkg trappista sajt
Elkészítés:
1. A hagymát apró kockára vágva kevés olajon megdinszteljük. Amikor megpárolódott hozzá adjuk a húst, lepirítjuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a karikára vágott zöldségeket, a felszeletelt gombát, a hámozott, kockára vágott paradicsomot és a paradicsomlevet, majd az egészet fél óráig főzzük fedő alatt. Majd fedő nélkül addig főzzük, hogy szaftos legyen a hús.
2. A vajat forráspontig hevítjűk majd bele rakjuk a lisztet amit kissé lepirítunk, de világos maradjon. Folyamatosan kevergetve felengedjük a tejjel és sűrűre főzzük. Ízesítjük. Amikor megfőtt a tűzről levéve felovasztjuk benne a sajtot és hozzákeverjük a tejfölt.
3. A tészta hozzávalóiból száraztészta keménységű tésztát gyúrunk. 2 cipót formálunk belőle és eggyesével vékonyra nyújtjuk, de ne legyen olyan vékony mint a száraztészta. Nagy téglalapokra vágjuk.
Összeállítás: Egy magas falú jénai vagy kerámia tálat kiolajozunk. Majd rétegezzük: tészta-hús-besamel-tészta-hús....folytatjuk amíg tart a hozzávalókból.Tetejére hús és besamel kerüljön, majd a reszelt sajt.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük míg szép piros lesz a teteje.Legalább fél órát pihentetjük utána lehet szeletelni különben szétcsúszik.
Jó étvágyat!
|