Rétes tészta
Nagymamáink még kézzel készítették a tésztát, majd telt múlt az idő mostmár lehet kapni, amit nyújtani lehet. De ma már kész vékony réteslapokat lehet vásárolni, amikkel nagyon egyszerűen és gyorsan lehet elkészíteni a rétest.
Töltelék ötletek
Rengeteg féle töltelékkel lehet tölteni az édestől a sósig. Rengeteg féle képen lehet finommá-pikánssá tenni.
Megnézem, mit rejt, a hűtöm és a kamra polc. A szárazabbakat, mint a diós, mákos stb… ízesítem és tejjel állítom össze. A káposztásat megdinsztelem és ízesítem. A túrósat vagy édesen mazsolával, vagy kaprosan készítem el. Szoktam lekvárosat, vagy épp a mákosba nem meggyet, hanem cseresnyét teszek. Reszelt citromhéj helyett reszelt narancshéját reszelek bele.
TÚRÓ TÖLTELÉK /HÁRSFA MÉZZEL
A túrós rétes töltelékét most úgy készítettem el, hogy cukrot most kihagytam és ízesítés képpen Hársfa mézet tettem bele, 1 kg túróhoz kb. 3-4 evőkanállal, továbbá 2 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg mazsola és 2-3 evőkanál gríz.
Elkészítés
1 tasak kész réteslap
Konyharuhát kiterítek, ráteszek, 1 vékony lapot megkenem olajjal, vagy „vajjal” ráteszek egy másik lapot és azt is megolajozom. A szélébe beleteszem a tölteléket és a ruha segítségével feltekerem. Tepsibe teszem, a tetejét megkenem olajjal és előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Én mindig dupla réteslapba teszem a tölteléket és így is nagyon vékony tésztát kapok.
Porcukrozni csak tálaláskor ne puhuljon meg a tészta teteje!!
Szorosabban is be lehet a tepsibe tenni.
|
Nagyon fincsi :)